Pisałam wam , że udało mi się dostać do kampanii Streetcom
kremu Avon (można poczytać tutaj)
W paczce dostałam pięknie zapakowane nasionka Chia
Inaczej Szałwia Hiszpańska ma mnóstwo zastosowań.
Sama w sobie jest bez smaku, ale u mnie w kuchni gości już od bardzo dawna.
Każdy koktajl który piję jest z dodatkiem tych nasionek.
Najlepszy i najsmaczniejszy według mnie to z truskawek :)
Robię go na oko:
Garść truskawek
Jeden banan
Kefir lub maślanka
Łyżeczka oleju kokosowego
Dwa listki mięty
Trzy łyżeczki chia
Wszystko miksujemy i gotowe, pyszna przekąska którą można wziąć wszędzie ze sobą.
Mój ulubiony deser to na mleku kokosowym (przepis od koleżanki,
ja trochę dodałam coś od siebie)
(niestety ostatnio jak przygotowałam, jak wróciłam do domu to już nic nie było,
i nie zdążyłam zrobić zdjęć )
Mleko kokosowe jedna szklanka
9 łyżeczek nasion Chia (wychodzą trzy porcję)
Pamiętajcie, żeby nie przekraczać trzech łyżeczek na dobę.
Miód jedna łyżeczka
mango 1/2
banan
truskawki pół szklanki
jogurt naturalny
łyżeczka płatków migdałowych
Nasiona Chia zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy na małym ogniu
ok 15 min,dodajemy miód i odstawiamy aby napęczniały i wystygły.
Owoce wraz z jogurtem naturalnym miksujemy na gładka masę.
Pudding z nasion nakładamy do szklanek, na górę dajemy mus
i posypujemy migdałami.
Musicie mi wierzyć na słowo Pyszne <3
Nasiona chia możemy wykorzystywać nie tylko do deserów czy koktajli.
Nasiona zawierają więcej kwasów omega-3 niż np łosoś ,
maja więcej wapnia niż mleko,
i żelaza więcej niż szpinak.
Dlatego warto je wprowadzić do codziennego menu.
Dam wam prosty przepis na kalafiora z szałwią hiszpańską,
zakochacie się w tym smaku od razu.
Kalafior (sparzony wrzucony na gorącą lekko osoloną wodę
dosłownie na dwie trzy minuty)
Na głębszej patelni dajemy dwie duże łyżki masła i trzy łyżeczki chia, do tego szczypta chilli, łyżeczka kurkumy oraz łyżeczka curry.
Na roztopione masło wrzucamy różyczki kalafiora i smażymy
do ulubionej twardości kalafiora.
Smak jest świetny nasionka dodają posmaku chrupania w daniu.
Spróbujcie i pochwalcie , się jak smakowało.
Komentarze