Tarta kawowa z margaryna KASIA wyszła wyśmienita.
Testujemy z talkmarketing
SPÓD;
100 mąki pszennej pełnoziarnistej,100 g mąki pszennej, 100g margaryny KASI, 3 łyżki cukru pudru, 3-4 łyżki wody,
MASA KAWOWO-ŚMIETANKOWA:
500 ml śmietanki 36%, 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 170 ml wrzątku, 1/2 szklanki cukru, 5 łyżeczek żelatyny.
Do posypania dwie garście prażonych płatków migdałów i garść wiórek kokosowych i listek mięty dla ozdoby.
Ze składników na tartę wyrabiamy szybko ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Pieczemy w 180 stopniach ok 25-30 min. Wcześniej nakłuwamy ciasto widelcem.
MASA KAWOWO-ŚMIETANOWA: Kawę rozpuszczalną i cukier rozpuścić we wrzątku. Następnie dodać żelatynę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do przestygnięcia. Śmietanę lekko ubić - nie żeby była sztywna. Chodzi tylko o wprowadzenie do śmietany pęcherzyków powietrza. Przestudzoną kawę przelać przez sitko do śmietany i znów lekko ubić do połączenia. Masę wstawić na ok. 15-20 minut do lodówki. Gdy zacznie tężeć, wylać na spód tarty. Posypać migdałami i kokosem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze